Plovdiv24.bg България е готова да приеме еврото от 1 януари 2023 г.,

...
Plovdiv24.bg
България е готова да приеме еврото от 1 януари 2023 г.,
Коментари Харесай

Горанов: България е готова да приеме еврото от 2023 г.

 Plovdiv24.bg България е подготвена да одобри еврото от 1 януари 2023 г., само че финансовият министър Владислав Горанов не желае да избързва, обезпокоен е за репутацията на страната, в случай че не ни одобряват.  " Ако през април 2020 година попаднем в механизма ЕРМ 2, то тогава на 1 януари 2023 година е реалистично да приемем еврото ", изясни той пред " Дарик ".

Думата на 2019 година е напредък, изясни той за изминаваща финансова година, а ЕРМ 2 ще бъде думата на 2020 г. По думите му, няма да аплайваме, преди да сме сигурни, че ще ни одобряват, защото репутационните вреди при отвод ще са доста огромни.

Той разяснява, че " растежът се мери като съответствие на предишното и настоящето - порасна стопанската система на страната, кредитният ни рейтинг, нараснаха доходите, порасна мандатът на настоящето държавно управление, общо взето България се движи в вярната посока и това е удовлетворяващо ".

Горанов чака тази година стопанската система да осъществя растеж от 3,6%, който е един от най-хубавите в Европейски Съюз. Според финансовия министър това няма по какъв начин да не ни радва, изключително в подтекста на разтърсванията в световния свят, комерсиалните напрежения сред Съединени американски щати и Китай, сред Съединени американски щати и някои европейски страни и Брекзит, който също се отразява на упованията за развиването на европейската и международната стопанска система.

Процесът за присъединението на България в ЕРМ 2 се движи съгласно предварителните консултации с нашите европейски сътрудници, разяснява още той и добави, че след инспекцията на шестте банки от ЕЦБ, е имало необходимост две български банки да засилят финансовите си буфери, като е отнело малко време те да разработят своите проекти и да бъдат одобрени от ЕЦБ и от Българска народна банка. В момента текат периодите, в които тези проекти ще бъдат изпълнени.

Сега изчакваме позитивна оценка на ЕЦБ за осъществяването на проектите за нарастването на финансовите буфери на двете наши банки.

Реалистичните периоди България да влезе в така наречен " чакалня " за еврозоната са до края на април 2020 г. Според Горанов, заради валутния ръб и закрепения валутен курс, нашата страна няма причина да стои в ЕРМ 2, само че такива са разпоредбите и там престоят е най-малко две години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР